Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje > Aktuality > MODERNIZACE A PROPOJENÍ ZVÝŠÍ KVALITU PÉČE O PACIENTA

MODERNIZACE A PROPOJENÍ ZVÝŠÍ KVALITU PÉČE O PACIENTA



Datum konání:
7.7.2014

Na další modernizaci vybavení pracuje Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje. Tentokrát v podobě mobilního technologického vybavení posádek a vozidel ZZS,  plánu na pořízení moderních vozidel a služby eHealth. Projekt v hodnotě 80 milionů Kč by měl být z 85 % hrazen z Integrovaného operačního programu a zbylých 15 % je spoluúčast zřizovatele ZZS KVK, Karlovarského kraje. Hlavním důvodem, proč ZZS KVK na tomto projektu pracuje, je nákup moderních sanitek - obnova zastaralého vozového parku a zlepšení mobilního vybavení a propojení informací o pacientech se zdravotnickým zařízením, což je pro záchranáře velké plus při rozhodování o druhu pomoci.

Záchranka Karlovarského kraje se zapojuje do výzvy Integrovaného operačního programu. Pokud bude žádost úspěšná, dočká se náš kraj 14 nových sanitek s moderním přístrojovým vybavením - monitory životních funkcí, přístroje pro nepřímou srdeční masáž Lucas či umělou plicní ventilaci a ostatní důležité vybavení jako například komunikační technologie. Většina této nové výbavy by měla být pořízena i do stávajících vozů. „Zejména obnova současného vozového parku by naší záchrance velmi ulehčila situaci. Údržba sanitek stojí kvůli velkému počtu najetých kilometrů čím dál více peněz, navíc jejich technické problémy znamenají pokaždé výpadek sanitky z provozu.“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Bc. Miloslav Čermák.

Důležitou a pro záchranku přínosnou součástí projektu je propojení s ostatními poskytovateli zdravotní péče. Jedná se zejména o elektronickou podporu předávacích zpráv, systémy sdílení dat o pacientech (typicky údaje potřebné pro urgentní ošetření) a systémy umožňující sdílení dat o volných kapacitách zdravotnických zařízení pro efektivnější řízení převozu pacienta.

Hlavním významem tohoto projektu je zlepšení služeb integrovaného záchranného systému Karlovarského kraje prostřednictvím modernizace a standardizace vybavení Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje s důrazem na mobilitu a propojenost technických prostředků.

„V praxi jsou pro nás tyto informace k nezaplacení. V současné době jsme odkázáni na to, co nám o sobě pacient či jeho rodina řekne. Vzhledem k tomu, že prožívají stresovou situaci, mohou cokoli opomenout. Pak je pro nás složitější jak diagnostika, tak volba poskytované pomoci. V případě, kdy bychom byli schopni zjistit všechny potřebné údaje- s čím se pacient léčil, jaké bere léky, co má za potíže, atd., můžeme se lépe připravit a rychleji a přesněji pacienta ošetřit. Navíc informace bychom se dozvěděli už po cestě k pacientovi, tudíž by na místě nedošlo k žádnému časovému prodlení.“ upřesnil MUDr. Roman Sýkora, ředitel ZZS KVK.

Využívání toku informací bude oboustranné. Nemocnice bude zase přesně vědět, v jakém stavu pacienta vezeme a na co se připravit. Odpadly by také tištěné předávací zprávy a dokumentace by se automaticky nahrála do nemocničního informačního systému.

V současné době máme podanou žádost o dotaci. Pokud vše vyjde, bude projekt realizovaný do konce listopadu 2015.“ dodal náměstek hejtmana Bc. Miloslav Čermák.

logo Evropská unie - integrovaný operační program


plyšák Kryštůfek