Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje > Aktuality > EXTRÉMNĚ NÁROČNÝ TÝDEN I PRO ZÁCHRANKU

EXTRÉMNĚ NÁROČNÝ TÝDEN I PRO ZÁCHRANKU



Datum konání:
26.5.2014

Minulý týden s sebou nesl pro Zdravotnickou záchrannou službu Karlovarského kraje hesla extrémní a neuvěřitelný. Začal Bahňákem, kde záchranáři předvedli extrémní nasazení při ošetřování závodníků. Navíc se stala neuvěřitelná věc, kterou nikdo nečekal, překvapení pro záchranáře i ředitele. Jak už bylo řečeno, tohle byl jen začátek. Dalším extrémním dnem byl zdravotnický dozor na Karlovarském ½ maratonu, kde bylo nutné transportovat velké množství závodníků do nemocnice a to i ve vážném zdravotním stavu. Navíc od pátku 16. 5. do soboty 24. 5. překročil počet výjezdů naší průměrnou hranici, záchranky vyjely k 843 pacientům.

Bahňák 2014 byl extrémním závodem v extrémních podmínkách. Naši záchranáři měli plné ruce práce s ošetřováním závodníků. Zázemí připravené pro závodníky-pacienty bylo plné. Naštěstí šlo v drtivé většině o lehká zranění. Pouze ke třem závodníkům vyjela posádka sokolovské výjezdové základny, aby je transportovala do nemocnice s vážnějšími úrazy. Na Bahňáku se stalo ale také něco neuvěřitelného, co nikdo nečekala a co bylo milým překvapením. Mělničtí obyvatelé přijeli osobně poděkovat právě na Bahňáka řediteli ZZS KVK a záchranářům za pomoc při povodních v roce 2013.
Po týdnu, ve kterém byl nadprůměrný počet výjezdů k pacientům se záchranáři připravili na zdravotnický dozor na Karlovarském ½ maratonu. Počasí bylo všelijaké a první polovina závodu – Rodinný běh - proběhla bez sebemenšího zranění. Hlavní závod si však naši pomoc vyžádal ve vysoké míře. 8 záchranářů se třemi vozy rychlé zdravotnické pomoci a lékař s vozem RV na místě ošetřili asi 15 lehkých zranění ve zdravotnickém stanu a další po trati. Tato zranění nevyžadovala další péči. S vážnějšími zraněními odvážely závodníky do nemocnice posádky z výjezdových základen Karlovy Vary, ale také z Nejdku a ze Sokolova. Bohužel jsme se nevyhnuli ani stavu bezvědomí. U dvou případů bylo nutné, aby vyjely i zmíněné RZP, které poskytovaly pomoc na trati.
Děkujeme našim záchranářům a zdravotnickému operačnímu středisku za dobře odvedenou práci.
 
 

plyšák Kryštůfek