Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje > Aktuality > LETOŠNÍ SILVESTR BYL NÁROČNÝ, POSLEDNÍ DEN V ROCE NEZAČAL ZROVNA ŠŤASTNĚ

LETOŠNÍ SILVESTR BYL NÁROČNÝ, POSLEDNÍ DEN V ROCE NEZAČAL ZROVNA ŠŤASTNĚ



Datum konání:
31.12.2014
Záchranáři měli o letošním Silvestru plné ruce práce. Poslední den v roce nezačal vůbec šťastně. Už v 15 hodin vyjížděli záchranáři k těžkému poranění dítěte, které si způsobilo zábavní pyrotechnikou. Bohužel nebyl ani poslední. Tradičně došlo i na zdravotní problémy způsobené alkoholem a ve velkém množství se vyjíždělo i k otevřeným a povrchovým ranám.
 
V minulém roce vyjížděli záchranáři k 53 pacientům v době od 19. hodiny do 4. hodiny ranní. Letos se jezdilo více. Za stejnou dobu ošetřili záchranáři 65 pacientů a vyjeli 97 krát (u vážnějších případů vyjíždí vozidlo Rychlé zdravotnické pomoci v setkávacím systému Rendez-vous). V obou letech se vyjíždělo více k mužům, nežli k ženám. Před půlnocí se jezdilo více na Karlovarsku, po půlnoci byly výjezdy po Sokolovsku, Chebsku a Karlovarsku skoro vyrovnané. Záchranáři ošetřovali popáleniny a poranění od zábavní pyrotechniky, otevřené a povrchové rány a u mnohých případů hrál svou roli také alkohol. Prvním pacientem roku 2015 byl muž z Chebska, který 18 minut po půlnoci uklouzl na ledu. Bohužel skončil s otevřenou ránou nohy, protože se mu úraz stal na noze, na které měl provedený zákrok, a ta nebyla ještě zcela zhojena.
 
Co se týče zábavní pyrotechniky vyjížděli jsme hned ve tři hodiny odpoledne 31.12.2014 k chlapci z Bochova. Chlapec utrpěl devastační zranění prvních článků dvou prstů. Po půlnoci jsme vyjížděli k popálení obličeje, otevřené ráně a popálení na stehně nebo popálené ruce. Zábavní pyrotechnika si letos vybrala svou daň.
 
Letos bylo více řezných ran, otevřených a povrchových ran a nový rok se neobešel ani bez napadení.
 
Protialkoholní záchytná stanice ve 4 ráno hlásila 3 klienty, což však nebylo konečné číslo. Všechna lůžka byla už v 6 ráno plně obsazena.
 
Do nového roku přejeme všem hlavně zdraví a opatrnost, která předejde našim výjezdům. Pokud se dostanete do situace, kdy nás budete potřebovat, budeme připraveni pomoci …

plyšák Kryštůfek