Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje > Aktuality > PO CESTĚ Z PRAHY NAŠLI ZÁCHRANÁŘI MUŽE V BEZVĚDOMÍ

PO CESTĚ Z PRAHY NAŠLI ZÁCHRANÁŘI MUŽE V BEZVĚDOMÍ



Datum konání:
26.2.2015

V neděli 22. 2. 2015 vyráží výjezdová skupina z Nejdku na transport pacientky z Nemocnice Karlovy Vary do Fakultní nemocnice Motol. Je přibližně 23 hodin. Převoz proběhl hladce a pacientka byla předána místnímu personálu.  Záchranáři se vrací zpět na výjezdovou základnu Nejdek. Při návratu, kousek za branou motolské nemocnice, na autobusové zastávce vidí ležet člověka obličejem k zemi se zjevným poraněním hlavy. Je 1:15 hodin.

Záchranáři ihned vyskakují z vozu, aby zjistili, co muži je a poskytli mu první pomoc. Kontrolují základní životní funkce a nasazují pulzní oxymetr.  Pacient dýchá, ale je v bezvědomí. Naloží jej tedy do vozu. V záchrance přestává ale pacient dýchat. Došlo k náhlé zástavě oběhu. Naši záchranáři okamžitě zahajují resuscitaci a napojují pacienta na monitor, kde je patrná asystolie (srdce zcela bez pohybu). Zajišťují dýchací cesty, zavádějí intravenózní kanylu a podávají adrenalin dle interního standardu zaměřeného na léčbu náhlé zástavy oběhu. Posádka následně v 1:21 hodin volá místní ZZS. Před příjezdem lékaře se podaří obnovit srdeční rytmus, který je ale příliš pomalý. V 1:26 hodin přijíždí lékař ZZS Hlavního města Prahy. Ordinuje další léky pro podporu srdeční akce. Pacienta transportujeme na urgentní příjem FN Motol. Před vstupem na urgentní příjem opět dochází k zástavě k oběhu, tentokrát k fibrilaci komor (pouze chvění srdce, nedochází ke stahování). Následuje výboj defibrilátorem. Opět dochází k obnově srdečního rytmu. V tomto stavu je pacient v 1:40 hodin předán na urgentní příjem FN Motol.

Práce záchranářů z výjezdové základny Nejdek byla profesionálně odvedena. Rychlost a nasazení, které předvedli, opravdu stojí za ocenění. 


plyšák Kryštůfek