Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje > Aktuality > KONEC MINULÉHO TÝDNE VE ZNAMENÍ DOPRAVNÍCH NEHOD

KONEC MINULÉHO TÝDNE VE ZNAMENÍ DOPRAVNÍCH NEHOD



Datum konání:
21.5.2015

Před týdnem začala čtyřdenní série dopravních nehod. Během nich vyjížděli záchranáři k několika případům, které se, bohužel, neobešly bez úmrtí a vážných zranění.

Sérii dopravních nehod v tomto období odstartovala čtvrteční nehoda, na kterou vyjížděly 3 vozy Rychlé zdravotnické pomoci a kolegové z IZS. Celkem bylo ošetřeno 9 osob s lehčími zraněními. Všichni účastníci nehody byli při vědomí, komunikovali a spolupracovali, utrpěli zhmoždění končetin. Záchranáři je na místě ošetřili a převezli na chirurgické ambulance Nemocnice v Chebu a Sokolově.
V ten samý den následovala dopravní nehoda dvou osobních vozů, kde byly ošetřeny 4 osoby a 1 osoba utrpěla zranění neslučitelné se životem. Záchranáři ošetřili 2 lehká zranění a pacienty ponechali na místě, další 2 lehčí zranění předali v Nemocnici Karlovy Vary.
Další nehoda na sebe nenechala dlouho čekat. Záchranáři ošetřují 1 středně těžké až těžké zranění a aktivují Leteckou záchrannou službu Líně, která transportuje raněného. Další účastník nehody utrpěl pouze lehká zranění. Třetí osoba utrpěla zranění neslučitelná se životem.
Ani to však nebyl konec. Na Zdravotnické operační středisko přichází tísňová výzva týkající se dopravní nehody osobního automobilu a kola. Na místě se záchranáři dozvídají, že cyklista přeletěl přes kolo a má prasklou přilbu. Pacient je ošetřen a transportován na chirurgickou ambulanci Nemocnice Sokolov.

Ani víkend nebyl v tomto smyslu příznivý. Záchranáři přebírají od zdravotního dozoru dohlížejícího na akci na motokrosové dráze pacienta. Je při vědomí, orientovaný, ale má zhmoždění břišní stěny a dolní končetiny. Vzhledem k mechanismu úrazu je aktivována Letecká záchranná služba Líně. Do příletu LZS poskytuje pacientovi potřebnou pomoc výjezdová skupina RV s lékařem a RZP se záchranáři. Nasazují krční límec, fixují dolní končetinu a ukládají pacienta do vakuové matrace.
Zanedlouho vyjíždí záchranáři k dopravní nehodě dvou osobních vozů. Tato nehoda si, naštěstí, vyžádala pouze lehké zranění v podobě povrchního poranění ruky a drobné řezné rány na paži. Pacient je transportován na chirurgii Nemocnice Ostrov.
Sérii nehod ukončuje nehoda motorkáře, který dle svědků narazil do betonového sloupku mostu. Jedná se o muže, který neměl přilbu a svou roli sehrál také alkohol. Utrpěl mnohočetná poranění. Po příjezdu záchranářů byl při vědomí, které ale během ošetření ztrácel. Pacientovi byly podány léky, přiložen krční límec, bylo zafixováno několik zlomenin, byl uložen do vakuové matrace a předán Letecké záchranné službě Líně k transportu do FN Plzeň Lochotín.

Za zmíněné 4 dny vyjeli záchranáři celkem 472 krát.


plyšák Kryštůfek