Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje > Aktuality > Jak budou vypadat výjezdy záchranářů na česko-saské hranici

Jak budou vypadat výjezdy záchranářů na česko-saské hranici



Datum konání:
30.11.2015

V pondělí 30. 11. 2015 proběhlo jednání mezi Zdravotnickou záchrannou službou Karlovarského kraje a zástupci 4 záchranných služeb z německé strany. Předmětem jednání byla podepsaná smlouva o přeshraniční spolupráci, která řeší spolupráci a výpomoc mezi českými a německými záchrankami.

Na schůzce byly dohodnuty konkrétní kroky, které je potřeba učinit, aby mohli záchranáři vyjet na druhou stranu hranice. Klíčovým bodem byla komunikace mezi zdravotnickými operačními středisky, které vyžádají a přijmou výzvu k výjezdu za hranice v případě potřeby. Byl navržen postup, který maximálně zefektivní a zrychlí vyslání pomoci k pacientovi. Dohodnuto bylo také pravidelné měsíční cvičení a testování těchto výzev. Řešily se také zdravotnické dokumentace, které jsou dvojjazyčné a případné jazykové bariéry. Ve společné diskusi proběhlo seznámení s legislativou obou států, která se záchranné služby týká. Obě strany navrhly řešení k modelovým situacím, které mohou nastat.

Jednání se zúčastnil také náměstek hejtmana Jakub Pánik a vedoucí odboru zdravotnictví Ing. Alena Šalátová. Jakub Pánik poděkoval všem za rychlé řešení praktické stránky spolupráce a ocenil nejen práci záchranářů na obou stranách, ale také zájem, který na tomto projektu mají.

foto ze schůzky přeshraniční spolupráce ZZS KVK a bavorskou stranou


plyšák Kryštůfek