Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje > Aktuality > POSLEDNÍ DEN V ROCE BYL VCELKU KLIDNÝ, PRVNÍ HODINY NOVÉHO ROKU DALY ZÁCHRANÁŘŮM ZABRAT

POSLEDNÍ DEN V ROCE BYL VCELKU KLIDNÝ, PRVNÍ HODINY NOVÉHO ROKU DALY ZÁCHRANÁŘŮM ZABRAT



Datum konání:
31.12.2016
Datum ukončení:
1.1.2017

Letošní Silvestr odstartoval už před jednadvacátou hodinou úraz způsobený zábavní pyrotechnikou. Co se týče celkového počtu výjezdů, jednalo se do půlnoci o celkem běžný den na záchrance. Ovšem hned po půlnoci vyjelo během půl hodiny 11 záchranářských vozů. Nejčastějším důvodem bylo zranění od pyrotechniky.

Na Silvestra 2016 přijaly operátorky zdravotnického operačního střediska 91 tísňových výzev. Na pomoc 91 pacientům vyslaly operátorky linky 155 celkem 112 výjezdových skupin. Oproti minulému roku došlo k poklesu a zdálo se, že letošní Silvestr bude klidný, přestože už jsme už před 21. hodinou řešili úraz 37letého muže z Karlovarska. V ruce mu vybuchla zábavní pyrotechnika a amputovala mu část prstu a zbytek ruky poranila.

Po půlnoci se na lince 155 ozývala jedna tísňová výzva za druhou a skoro všechny se stejným příznakem – zranění zábavní pyrotechnikou. Jednalo se o sérii 5 případů, které doplnila intoxikace alkoholem a drogami, řezná rána od sklenky a 2 zdravotní problémy nesouvisejícími s oslavami Silvestra. Úrazy od zábavní pyrotechniky však pokračovaly dál Během prvních dvou hodin Nového roku se práce na záchrance více jak zdvojnásobila, průměrně každých 5 minut vyjela záchranka z garáže. Ve 2 hodiny ráno přijímaly operátorky 21. výzvu, v terénu bylo už 25 výjezdových skupin, které ošetřovali 21 pacientů. Záchranáři k nim řešili úrazy, napadení, intoxikace, kolapsy a nevolnosti, bolesti břicha a ostatní zdravotní problémy související s nemocí či se zhoršením stavu.

Od 19. hodiny do půlnoci 31. 12 .2016 se jezdilo nejčastěji k pacientům Karlovarska a nejméně naopak Sokolovska, stejný stav byl i od půlnoci do 4. hodiny ranní dne 1.1.2017

Protialkoholní záchytná stanice měla na Silvestra obsazena 2 lůžka už před 19. hodinou, další 2 obsadila do půlnoci. S příchodem Nového roku  další klienti nepřibyli, až po čtvrté hodině ranní obsadili dvě uvolněná lůžka další klienti.

 


plyšák Kryštůfek