Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje > Aktuality > Koroner bude nyní jezdit větším vozem

Koroner bude nyní jezdit větším vozem



Datum konání:
24.1.2017

Záchranka vyměnila malý osobní automobil koronera za větší. Bylo potřeba zajistit větší prostor s možností vyřizování dokumentů a vůz, který zvládne jakýkoli terén. Přibyly také další bezpečností a pomocné prvky, které usnadní koronerům jejich práci.

V roce 2016 jezdili koroneři v malém osobním voze. „S neustále narůstajícím objemem práce začala vznikat potřeba pořizování dokumentace na místě, na což v tomto voze nebyl žádný prostor. Dále začalo být problematické, dostat se s tímto vozem do náročnějšího terénu. Rozhodli jsme se tedy dopřát koronerům více komfortu a doplnit bezpečnostní prvky,“ uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Roman Sýkora.

V lednu 2017 doplnil vozový park ZZS KVK nový vůz Volkswagen T6 Kombi 2,0 TDI se šestistupňovou převodovkou a pohonem všech kol. Vzhled vozu je stejný jako vůz zdravotnické záchranné služby, má tedy i reflexní polep. Velkým bonusem je pracovní prostor lékařů v zadní části vozidla. Jsou zde umístěna sedadla se stolkem, přenosným počítačem,tiskárnou a prostor pro další vybavení, které koroner ke své práci potřebuje. Koroner tak může vyplnit veškerou potřebnou dokumentaci přímo na místě v komfortních podmínkách. Vůz byl pořízen z vlastních zdrojů Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje v hodnotě 1,2 milionu korun českých.

„Uvědomujeme si, že práce koronera je jednou ze zásadních činností, kterou záchranná služba pro kraj zajišťuje.. Vzhledem k tomu, že lékaři často vyjíždějí i do odlehlých částí kraje, musí mít kvalitní vybavení. Navíc se počet výjezdů koronera v našem regionu stále navyšuje,“ dodala hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Zatímco ještě v roce 2014 vyjížděl koroner ve všední den pouze v době od 15:30 do 7:00 hodin do rána a 24 hodin o víkendech a svátcích, v roce 2015 už pracoval v nepřetržitém režimu 24 hodin 7 dní v týdnu a stejná situace byla i loni. Počet výjezdů koronerů přitom stále stoupá, v roce 2014 to bylo 351 výjezdů, v roce 2015 celkem 717 výjezdů a v minulém roce se jejich počet ještě o 42 zvýšil.


plyšák Kryštůfek