Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje > Aktuality > Časná defibrilace v Karlovarském kraji

Časná defibrilace v Karlovarském kraji



Datum konání:
21.8.2017

Projekt „Časná defibrilace v Karlovarském kraji“ je zaměřený na zavedení systému First responderů při řešení situací náhlé zástavy oběhu (NZO) mimo nemocnici.

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje, příspěvková organizace, reaguje na požadavky složek Integrovaného záchranného systému (IZS) v rámci Karlovarského kraje zavést systém First responderů reagujících na náhlé zástavy oběhu a vybavení jejich jednotek Automatickými Externími Defibrilátory (AED). Cílem projektu „Časná defibrilace v Karlovarském kraji“ je pořízení 20 ks AED pro složky IZS za současného pravidelného ročního proškolení těchto First responderů a zajištění systému svolávání pro tyto First respondery. AED bude jednotlivým složkám IZS po splnění základních kritérií poskytováno na základě Smlouvy o výpůjčce.

Co je automatický externí defibrilátor?

Jedná se o jednoduchý, cenově dostupný a extrémně snadno ovladatelný přístroj, který je po svém spuštění schopen zachránce instruovat, co má dělat. Sám vyhodnocuje po nalepení elektrod na hrudník, zda výboj podá nebo zda je třeba stlačovat hrudník. Vše oznamuje a instruuje v češtině.

Umístění stabilních AED v Karlovarském kraji - zde se mohou registrovat společnosti, organizace i obce, které disponují stabilním či mobilním přístrojem AED.

Kdo je First responder?

Je osoba nebo výjezdová skupina či posádka v rámci IZS. Může jím být i záchranář mimo pracovní dobu a současně také proškolený laik dobrovolník, nebo určená osoba, např. obsluha či personál určitého obtížně dostupného místa, která je proškolená a schopná KPR včetně užití AED poskytnout.

Přihláška first responder organizace (3).docx


plyšák Kryštůfek