Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje > Aktuality > Autobus 2013 prověřil síly záchranných složek

Autobus 2013 prověřil síly záchranných složek



Datum konání:
24.3.2013

„ZKV 100, ZKV 100 volá RZP Ostrov! Hromadné neštěstí, nehoda autobusu na Božím Daru!“ Výzva zdravotnického operačního střediska, která pár minut po osmé hodině večerní spustila scénář taktického cvičení složek IZS (Integrovaného Záchranného Systému).

Převrácený autobus, na dvacet raněných zaklíněných osob, nebezpečí požáru, tma, sníh a mrazivý vítr. Výchozí situace taktického cvičení zaměřeného na spolupráci složek IZS při řešení mimořádné události s názvem „Autobus 2013“, které proběhlo ve čtvrtek u obce Boží Dar na Karlovarsku. Na místo zásahu dorazilo pět výjezdových skupin rychlé zdravotnické pomoci, dva vozy v setkávacím systému Rendez-Vous s lékařem, aktivován byl i vůz hromadného neštěstí, který je vybaven záložním zdravotnickým materiálem a přístrojovým vybavením určeným pro případy mimořádné události s vysokým počtem postižených.

Přivolaná horská služba již na sněhových skútrech mapovala okolí dopravní nehody. Zajistila raněného cestujícího, který v šoku opustil havarovaný autobus, a přepravila jej na nosítkách ke stanovišti záchranářů k dalšímu ošetření. Záchranáři zaléčili dalších 18 osob s různým stupněm závažnosti zranění. Řidič autobusu svým zraněním na místě podlehl a hasiči jej vyprostili již bez známek života. Zraněné tvořili namaskovaní figuranti z řad dobrovolných hasičů. Na pomoc s likvidací následků dopravní nehody dorazila i jednotka požární ochrany z Oberwiesenthalu. Hasiči si tak procvičili i možnost přeshraniční spolupráce.

Cvičení prověřilo spolupráci záchranářů a hasičů při organizaci vyhledávání osob a jejich vyproštění. Záchranáři zajistili provedení lékařského třídění raněných dle priorit ošetření na stanovišti pro shromáždění a třídění raněných (triage) a jejich následný odsun z místa zásahu.

Poprvé v rámci taktického cvičení IZS byl proveden také reálných transport raněných do zdravotnických zařízení v kraji a ověřena tak nejen úroveň připravenosti jednotlivých nemocnic na příjem většího počtu postižených, ale i činnost zdravotnického operačního střediska v rámci sledování ošetřovací kapacity tak, aby nedošlo k zahlcení cílových zdravotnických zařízení.

Celý průběh mimořádné události byl sledován a kontrolován rozhodčími, kteří hodnotili nejen spolupráci složek IZS ale i práci jednotlivých záchranářských a hasičských týmů. Jejich zpětná vazba přispěje k dalšímu zvýšení úrovně součinnosti.


plyšák Kryštůfek