Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje > Aktuality > RESCUE SUMMER CAMP 2013

RESCUE SUMMER CAMP 2013



Datum konání:
12.8.2013

Třídenní víkendové společné soustředění v Nových Hamrech bylo zahájeno několika přednáškami s tématy jako jsou organizace Zdravotnické záchranné služby a krizová připravenost Zdravotnických záchranných složek v České republice a v Německu, která vyvolala živou diskuzi záchranářů Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje s německými kolegy ze zdravotnické záchranné služby Rettungsdienstgesellschaft Plauen. MUDr. Robin Šín představil přítomným  centrovou péči v České republice včetně postupů a specifik přednemocniční neodkladné péče a v rámci diskuse se zahraničními kolegy byl systém porovnán se systémem v Německu.

Druhý den soustředění Rescue summer Camp 2013 byl věnován zejména praktickým nácvikům, "workshopům" a ukázkám. Program zahájili kolegové ze zdravotnické záchranné služby Plauen svou úvodní přednáškou věnovanou přednemocniční neodkladné péči. Tři dobrovolníci z řad českých účastníků na základě základních informací předvedli zajištění zraněného pacienta. Po představení základních principů neodkladné přednemocniční péče tak jak jsou aplikovány v Německu, tu samou situaci řešili němečtí kolegové. Porovnání postupů bylo pro všechny zúčastněné velkým přínosem.

Druhou část dopoledního programu záchranáři věnovali nácviku technik práce s různými typy imobilizačních prostředků při zajišťování zraněného v rámci přednemocniční neodkladné péče. Záchranáři Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje využili možnost naučit se několik speciálních postupů, které jsou v Německu běžnou praxí. Součástí bylo také reálné vyproštění zraněného řidiče osobního automobilu (figuranta) a porovnání používaných způsobů manipulace se zajišťovanou osobou. Následovala diskuse plná dotazů na řešení některých odlišností v práci českých a německých záchranných služeb.

Sobotní odpolední program se nesl v duchu kardiopulmonální resuscitace. Záchranáři zdravotnické záchranné služby Rettungdienstgesellschaft Plauen predvedli přítomným resuscitaci dospělých na výukové figuríně v počtu čtyř zasahujících záchranářů, ale také pouze dvou, tak jak pracují i záchranáři v České republice.

Závěrečné téma soustředění záchranářů bylo věnováno zajišťování intraoseálního vstupu u dospělých. Odborné téma, které je pro české záchranáře stále novinkou, pro německé zopakováním základního postupu pro využití alternativy intravenózního vstupu. Následoval praktický nácvik techniky a diskuse týkající některých specifik aplikace. MUDr. Robin Šín představil přítomným při této příležitosti české standardy pro kardiopulmonální resuscitaci a konzultovány byly nejen základní legislativní odlišnosti mezi Českou republikou a Německem v poskytování neodkladné přednemocniční péče ale také odlišnosti v kompetencích záchranářů.


plyšák Kryštůfek