Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje > Aktuality > VÝZVA ZÁCHRANKY KARLOVARSKÉHO KRAJE : MÁTE VE SVÉM OKOLÍ AED?

VÝZVA ZÁCHRANKY KARLOVARSKÉHO KRAJE : MÁTE VE SVÉM OKOLÍ AED?



Datum konání:
24.4.2014
Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje vyzývá všechny instituce a zaměstnavatele v kraji, aby sdělily, zda mají na svých pracovištích umístěné automatické externí defibrilátory (AED). Tato informace velice pomůže při náhlém kolapsu a nereagujícímu člověku s podezřením na srdeční zástavu k záchraně života. Informace poskytnuté operačnímu středisku ZZS KVK přispěje k rozšíření registru umístění tohoto přístroje a umožní jeho včasné použití ještě před příjezdem sanitky. V případě srdeční zástavy je nejdůležitější stlačování hrudníku postiženého a podání elektrického výboje. AED je jednoduchý přístroj, který sám říká obsluze, co mí dělat. Sám po přilepení elektrod na hruď říká, zda pokračovat ve stlačování hrudníku nebo upozorní, že podá životzachraňující výboj. Tento výboj „tzv. časná defibrilace“ je nejdůležitější úkon, který zvyšuje přežití při náhlé srdeční zástavě.
Někteří zaměstnavatelé v kraji mají na svých pracovištích umístěné automatické defibrilátory pro poskytnutí první pomoci, které dávají větší šanci na přežití jejich zaměstnancům, jež se ocitnou v ohrožení života. Pokud taková situace nastane, je velká škoda, že se operátoři našeho zdravotnického operačního střediska nedovědí, že přístroj na pracovišti je. I když volajícího navádí krok po kroku, jak má v první pomoci postupovat, než přijedou naše posádky, bylo by mnohem efektivnější, kdyby dávali volajícímu instrukce, jak použít automatický externí defibrilátor. Jelikož chápeme, v takové stresové situaci si zaměstnanci nemusí vůbec uvědomit, že přístroj na pracovišti mají, nebo nemají dostatek zkušeností a mají strach z jeho použití, rozhodli jsme se učinit právě tuto výzvu a požádat zaměstnavatele, kteří defibrilátor pořídili (dostali, nebo jej mají v pronájmu), aby tuto skutečnost nahlásili na e-mail pr@zzskvk.cz. Do e-mailu prosíme o uvedení:
  • typu přístroje
  • kde je přesně na pracovišti umístěn (popsat tak, abychom my dokázali místo vysvětlit volajícímu, pokud sám nebude vědět), ideálně i s fotem umístění přístroje
  • seznam zaměstnanců, kteří mají k místu přístup, pokud není umístěn na veřejném místě, pokud je umístěn na veřejném místě, uvést, že se jedná o místo veřejné, přístupné všem zaměstnancům
  • kdo je v použití přístroje proškolen
Naši operátoři jsou samozřejmě schopni navést k použití přístroje i neproškoleného zaměstnance, ale vždy je z mnoha různých důvodů lepší, když jej bude obsluhovat někdo proškolený. Proto nabízíme také proškolení zaměstnanců našimi záchranáři. Stejně tak ZZS KVK nabízí poskytnutí dalších informací a poradenskou činnost v této problematice.
 
Na závěr bychom chtěli říci, že si ceníme zaměstnavatelů, kteří vyhodnocují rizika a pořízením defibrilátorů v případě vážného úrazu zaměstnanců jim umožňují větší šanci na přežití. Dále bychom chtěli poprosit všechny občany, aby tuto zprávu šířili a tak se mohla dostat opravdu do všech firem, institucí i veřejných prostor a my jsme mohli získat plnohodnotný seznam rozmístění defibrilátorů v Karlovarském kraji. Pokud tuto informaci totiž budeme mít, operátoři zdravotnického operačního střediska mohou ihned při telefonátu reagovat a upozornit volajícího, vyzvat ho, aby někdo ze svědků přístroj donesl a navádět jej, jak správně postupovat.
 
VYZÝVÁME TEDY VŠECHNY ZAMĚSTNAVATELE KARLOVARSKÉHO KRAJE, ALE I OBČANY KRAJE, ABY NÁM POMOHLI V SITUACI, KDY SE SNAŽÍME POMOCI MY ……… PŘISPĚJTE ŠÍŘENÍM TÉTO ZPRÁVY K VĚTŠÍ ŠANCI NA ZÁCHRANU ŽIVOTA.

plyšák Kryštůfek