Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje > Aktuality > BEZPEČNOST PŘI VÝJEZDU, NEZBYTNÁ SOUČÁST ÚSPĚCHU

BEZPEČNOST PŘI VÝJEZDU, NEZBYTNÁ SOUČÁST ÚSPĚCHU



Datum konání:
7.3.2014

Výjezdy záchranářů Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje bývají často náročné a odehrávají se v extrémních situacích. Záchranář musí mít všechny prostředky, aby ochránil jak sebe, tak bezpečně poskytl pomoc pacientovi. Je potřeba být připraven na vše. Pracoviště krizové připravenosti záchranky Karlovarského kraje neustále sleduje a testuje nové trendy v oblasti bezpečnosti a krizové připravenosti. Poslední novinkou, která je již v ostrém provozu, jsou záchranářské přilby a zásahové rukavice.

Zásahové rukavice jsou určeny pro zásahy s vysokým rizikem poranění rukou, jako jsou např. vyproštění osob při dopravních nehodách, nebo pohyb v rizikovém terénu apod. Rukavice jsou vyrobeny z moderních materiálů zajišťující ochranu proti prořezu, při zachování vysoké citlivosti při práci. Výztuhy zajišťují ochranu hřbetu ruky a prstů. Barva rukavice je signální zelená pro lepší orientaci za špatné viditelnosti. Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje začala tyto rukavice používat jako první záchranka v republice. Rukavice zatím využívá v ČR běžně Hasičský záchranný sbor. Ve světě a Evropě jsou již běžným standardem. Rukavice jsou standardní výbavou každé výjezdové skupiny naší záchranky, stejně jako zásahové přilby.

Zásahové přilby jsou vyrobeny přímo pro záchranné služby a týmy za účelem komplexní ochrany hlavy a zraku v rizikovém prostředí při záchranných pracích. Jejich předností snadné nasazení a rychlé seřízení velikosti, což je výhodou u smíšených týmů. Součástí přilby jsou brýle a svítilna s LED technologií do výbušného prostředí. ZZS přilby pořídila v několika barevných provedeních usnadňujících rychlou orientaci na místě zásahu. Signální zelená pro Lékaře, bílá pro záchranáře a signální červená pro vedoucího zdravotnické složky a inspektora provozu. Přilby jsou doplněny reflexními prvky a funkčním označením.

Veškeré vybavení je samozřejmě testováno a certifikováno dle příslušných evropských norem.


plyšák Kryštůfek