Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje > Aktuality > Tiskové zprávy > ZVÝŠENÍ AKCESCHOPNOSTI ZDRAVOTNICKÉ ZÁCHRANNÉ SLUŽBY KARLOVARSKÉHO KRAJE

ZVÝŠENÍ AKCESCHOPNOSTI ZDRAVOTNICKÉ ZÁCHRANNÉ SLUŽBY KARLOVARSKÉHO KRAJE



Datum konání:
30.9.2015

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje pořídila 14 nových sanitních vozů vybavených moderní hlasovou, datovou komunikací a zdravotnickými přístroji. Dále vybavila 17 stávajících vozidel moderními technologiemi přenosu dat a mobilními uživatelskými zařízeními. Součástí zakázky je dodávka a integrace systému e-Health. Ten umožňuje elektronickou výměnu zdravotnických dat pacientů mezi zdravotnickými zařízeními a koncovými uzly záchranářů v terénu.

Před rokem jsme začali pracovat na zapojení se do výzvy Integrovaného operačního systému č. 23. Tento projekt je financován z dotace Evropské Unie a spoluúčasti Karlovarského kraje. Projekt přispěje ke zvýšení připravenosti Zdravotnické záchranné služby, jako složky integrovaného záchranného systému, na řešení mimořádných událostí. Celkové způsobilé výdaje projektu činí 76 milonů Kč, výše dotace z Evropské unie je 64 milionů Kč. Ukončení projektu je plánováno na 30. 11. 2015. Nyní už finalizujeme.

„Obnova vozového parku záchranné služby včetně vybavení novými komunikačními technologiemi je výrazným posunem k lepšímu.  Záchranáři už delší dobu jezdili staršími vozy s množstvím najetých kilometrů. Postupně se nám podařilo zajistit, aby provoz sanit po celém kraji byl bezproblémový,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

V polovině září Zdravotnická záchranná služba přebírala 14 zbrusu nových sanitních vozidel, včetně jejich vybavení přístrojovou technikou. Mnoho se toho změnilo jak v kabině řidiče, tak v ambulantním prostoru. Vozy na podvozku Mercedes-Benz Sprinter s pohonem 4x4, motorem 2.2 biturbo a 163 koňmi nahradily starší vozy. Ambulantní prostor je ergonomicky uspořádán tak, aby co nejvíce odpovídal potřebám záchranářů. Ti tak mohou za jízdy ovládat např. průtok kyslíku, osvětlení anebo teplotu ve voze přímo ze svého sedadla, aniž by se museli odpoutávat, což je posun v bezpečnosti. Sanitky jsou vybaveny novou přístrojovou technikou, a sice defibrilátorem Lifepak 15 a přístrojem pro automatické stlačování hrudníku Lucas.

„Mobilní technologické vybavení posádek vozidel ZZS je součástí 14ti nových sanitních vozů. Jedná se o tablety pro vypisování elektronické zdravotnické dokumentace, tiskárny, modemy, kamery, navigace se statusovači a GPS jednotkou, vozidlové terminály a radiostanice. Těmito technologiemi je v rámci projektu dovybaveno také 17 stávajících vozů ZZS KVK.“ Informoval MUDr. Roman Sýkora, Ph.D., ředitel ZZS KVK.

Důležitou a pro záchranku přínosnou součástí projektu je propojení s ostatními poskytovateli zdravotní péče tzv. služba e-Health. Jedná se zejména o elektronickou podporu sdílení dat o pacientech (typicky údaje potřebné pro urgentní ošetření). „Pro záchrannou službu jsou tyto informace  velmi cenné. Údaje o pacientovi, respektive o historii jeho dosavadní léčby, o lécích, které užívá, se dozví záchranáři již na cestě za ním. Mohou se tak lépe připravit a rychleji a přesněji pacienta ošetřit. Přesnou informaci pak od nich dostanou nemocnice ještě během převozu pacienta,“ vysvětlil výhody systému náměstek hejtmana Jakub Pánik.

logo integrovaného operačního programu EU

Časová osa Zvýšení akceschopnosti

Zdravotnické záchranné služby karlovarského kraje

 Do výzvy Integrovaného operačního programu  jsme se zapojili již v polovině roku 2014.  Naše žádost o přidělení dotace byla úspěšná. Od té doby byly připravovány podklady s požadavky a v prosinci roku 2014 jsme zveřejnili zadávací a kvalifikační dokumentace. Zadávací řízení mělo tři části

Část A) Moderní vozidla ZZS vhodná pro instalaci a provoz technologií

Část B) Mobilní technologické vybavení posádek vozidel ZZS

Část C) služby e-Health pro ZZS

V únoru 2015 proběhlo první kolo hodnocení nabídek.  Výběr nejvhodnější nabídky byl dokončen 20. 5. 2015 a 25. 5. 2015 se podepsali smlouvy s dodavateli jednotlivých částí.

15. 9. 2015 = termín pro dodání části A) – 15. 9. 2015 obdržela ZZS KVK 14 nových plně vybavených sanitních vozů

15. 10. 2015 = termín pro dodání části B) a C) – v současné době probíhá instalace

ROZMÍSTĚNÍ SANITNÍCH VOZŮ NA VÝJEZDOVÉ ZÁKLADNY ZZS KVK

13 výjezdových základen

19 RZP v ostrém provozu

(9x VW T5 z operativního leasingu, 10 MB Sprinter o IOP 23)

10 RZP v záložním systému

(4x z IOP 23, 1x z operativního leasingu, 4x starší VW T5, 1x starší MB Sprinter)

5 RV v ostrém provozu

(2x Škoda Yetti z oper.leasingu, 2x Škoda Yetti z vlastních zdrojů, 1x Škoda Yetti Město Sokolov)

5 RV v záložním systému

(starší vozy RV)

 

VÝJEZDOVÁ ZÁKLADNA

SANITNÍ VŮZ RZP Z IOP 23

Karlovy Vary

2x MB Sprinter – ostrý provoz

1x MB – záložní provoz

Toužim

1x MB Sprinter – ostrý provoz

Nejdek

1x MB Sprinter – ostrý provoz

Sokolov

1x MB Sprinter – ostrý provoz

1x MB Sprinter – záložní systém

Horní Slavkov

1x MB Sprinter – ostrý provoz

Cheb

2x MB Sprinter – ostrý provoz

Mariánské Lázně

2x MB Sprinter – ostrý provoz

1x MB Sprinter – záložní systém

Žlutice

1x MB Sprinter – záložní systém


plyšák Kryštůfek