Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje > Aktuality > Tiskové zprávy > MĚSTO SOKOLOV NAKOUPILO PRO SOKOLOVSKOU ZÁKLADNU PŘÍSTROJE

MĚSTO SOKOLOV NAKOUPILO PRO SOKOLOVSKOU ZÁKLADNU PŘÍSTROJE



Město Sokolov je jedním z významných partnerů Zdravotnické Záchranné služby Karlovarského kraje. Mimo dobrou spolupráci, kterou s městem máme, se společně podílíme na některých projektech. Velice si ceníme toho, že Město Sokolov je jedním z mála našich partnerů, kteří se snaží podporovat naši činnost v podobě finančních příspěvků na naše vybavení. Přispělo na nákup vozu Rendez-vous a nyní také na pořízení přístrojů. Byť se tyto přístroje mohou někomu zdát jako drobnosti, zejména svou velikostí, pro záchranáře jsou nezbytným vybavením.

logo Města Sokolov

V roce 2014 jsme požádali Město Sokolov o podporu naší činnosti ve formě účelové daru na přístrojovou techniku. Toto vybavení putovalo do výjezdových vozidel základny v Sokolově. Sokolovští záchranáři tak nyní využívají sice malé, ale velmi potřebné přístroje pro jejich práci.

ilustrační obrázek kapnometr

 

Kapnometr s adaptéry 

 

používá se u pacientů s umělou plicní ventilací (UPV), tedy pacientů v kritickém stavu. Kapnometr měří hladinu oxidu uhličitého analýzou plynů ve vydechovaném vzduchu. Podle zjištěné hodnoty je možné ověřit správnost zavedení endotracheální rourky, kvalitu kardiopulmonální resuscitace nebo časně zaregistrovat návrat spontánního dýchání. V současné době je nezbytnou pomůckou pro poskytování péče dle lége artis postupů u pacientů s UPV.


Přístroj v hodnotě: 24.000 Kč 

 

ilustrační obrázek osymetru

 

Oxymetr 

 

jeden za základních zdravotnických přístrojů, který posádky ZZS KVK používají standardně u každého pacienta. Oxymetr udává hladinu kyslíku v krvi a srdeční frekvenci. Tyto údaje slouží ke zhodnocení kvality základních životních funkcí, čímž poskytují informace o závažnosti stavu pacienta. Údaje z oxymetru jsou zjišťovány při prvotním vyšetření i následné monitoraci životních funkcí pacienta.

 

Hodnota přístroje: 4.500 Kč

Původně záchranka město žádala o částku necelých 60.000 Kč, kterou Město Sokolov odsouhlasilo. Plánovaný byl totiž také nákup dětského zádržného systému. S dodávkou nových vozidel se ale realizovat nemusel, neboť jsme docílili toho, že vozidla mají dětský zádržný systém jako součást nosítek. Tuto pomůcku jsme tedy mohli převézt z „vyřazených“ vozidel z jiné oblasti.

Děkujeme za vstřícnost a podporu naší činnosti na výjezdové základně Sokolov a věříme v další spolupráci. Velice si vážíme toho, že město věnuje tolik zájmu zdravotnictví a kvalitě péče o jeho občany.


plyšák Kryštůfek