Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje > Aktuality > Tiskové zprávy > SILVESTR BYL CELKEM KLIDNÝM DNEM, PO PŮLNOCI SI VŠAK PYROTECHNIKA VYBRALA SVOU DAŇ

SILVESTR BYL CELKEM KLIDNÝM DNEM, PO PŮLNOCI SI VŠAK PYROTECHNIKA VYBRALA SVOU DAŇ



Datum konání:
1.1.2016

Silvestr je tradičně dnem, kdy se záchranáři nezastaví. Bylo tomu tak i letos.  Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje se na tento den připravila posílením noční směny Zdravotnického operačního střediska i výjezdových základen v Sokolově a Karlových Varech. Silvestr byl vcelku klidným dnem ve smyslu závažnosti zdravotního stavu pacientů, i přes tradičně velké množství výjezdů. Drama začalo až o půlnoci a na vině bylo opět zacházení s pyrotechnikou.

Letos na Silvestra vyjížděli záchranáři celkem 124 krát k 99 pacientům. Počet výjezdů se oproti minulému roku navýšil. Jezdilo se zejména ke kolapsům, nevolnostem a únavě, závratím, bolestem a ke zhoršení stavu v důsledku nemoci.

Každoročně je nejvíce výjezdů po 19. hodině, letos jsme ale zaznamenali menší pokles oproti předešlým rokům, výjezdy se rozprostřely do celého dne. Do silvestrovské půlnoci se nejvíce jezdilo k pacientům z Karlovarska (41), následně Sokolovska (34) a Chebska (24).

Celkem poklidný Silvestr ve smyslu závažnosti zdravotního stavu pacientů se proměnil v každoroční problém, který s sebou nese poranění při zacházení s pyrotechnikou.

Prvním výjezdem roku 2016 tak byl výjezd hned o půlnoci, kdy sokolovští záchranáři jeli na pomoc 18letému muži ze Sokolovska, který utrpěl poranění oka právě v souvislosti s pyrotechnikou. Muž byl ošetřen a transportován do Nemocnice Sokolov. Za dalších 11 minut vyjížděli záchranáři z Horního Slavkova k 46letému muži, kterému pyrotechnika vybuchla v ruce a částečně mu amputovala první a druhý prst ruky. I on byl převezen do Sokolovské nemocnice ihned po poskytnutí první pomoci.

Úrazů souvisejících se zábavní pyrotechnikou jsme letos řešili celkem 5. Mimo zmíněných dvou to bylo další poranění oka, nosu a zapíchnutí části pyrotechniky do ruky.

Pyrotechnika však nebyla jediným problémem, řešili jsme také 3 otřesy mozku, otevřené i povrchové rány nejčastěji hlavy a končetin, které pacienti utrpěli v 5 případech při napadení, dalších 6 se stalo úrazem.

Protialkoholní záchytná stanice měla na Silvestra obsazené lůžko hned dvakrát. Jednalo se však o stejného muže, kterého jsme přijali dopoledne a odpoledne ho propustili. Navečer jsme jej ale přijímali znovu. Záchranáři vyjížděli k 10 pacientům, kteří krom svých poranění měli též problém s intoxikací alkoholem.

Do nového roku přejeme všem hlavně zdraví a opatrnost, která předejde našim výjezdům. 

 

Porovnání:

 

2013/2014

2014/2015

2015/2016

Počet výjezdů

101

102

124

Počet pacientů od 19:00 do 4:00

53

65

56

Pacienti dle národnosti – Češi/cizinci

51/2

59/6

53/3

Počet pacient – ženy/muži

19/34

22/43

27/29


plyšák Kryštůfek