Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje > Aktuality > Tiskové zprávy > SRÁŽKA OSOBNÍHO AUTOMOBILU S VLAKEM - CVIČENÍ ZÁCHRANÁŘŮ U PŘEHRADY JESENICE

SRÁŽKA OSOBNÍHO AUTOMOBILU S VLAKEM - CVIČENÍ ZÁCHRANÁŘŮ U PŘEHRADY JESENICE



9. března 2023 - Námětem cvičení Lázeňský express 2023 byla mimořádná událost, kdy řidič osobního automobilu nerespektoval výstražnou světelnou signalizaci na železničním přejezdu a vjel do kolejiště nedaleko obce Všeboř. Následně dochází ke střetu s právě projíždějícím osobním vlakem z Chebu do Prahy, označeným Lázeňský express. Došlo k vykolejení vlakové soupravy a k poranění desítek osob cestujících ve vlaku, řidič automobilu je zaklíněn za volantem. Srážka je v 10:30 hodin oznámena na linku 112 a operační středisko HZS KVK aktivuje ostatní složky IZS. Hrozí únik provozních kapalin do přehradní nádrže Jesenice a na místě nehody vzniká panika a chaos, někteří cestující jsou navíc zaklíněni ve vlakové soupravě, další pobíhají v kolejišti. Na místě jsou lidé v šoku, a také několik mrtvých.

Operační středisko Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje aktivovalo prostřednictvím 2 operátorek v rámci cvičení Lázeňský express 2023 II. stupeň traumatologického plánu ZZS KVK a na místo mimořádné události vyslalo 6 vozidel RZP se zdravotnickým záchranářem a řidičem, 1 vozidlo RV s lékařem a řidičem záchranářem, 1 logistický speciál, tedy vozidlo vybavené dodatečným množstvím zdravotnického materiálu a techniky a 1 vozidlo inspektora provozu. Záchranáři na místě celkem ošetřili 34 zraněných osob, respektive figurantů namaskovaných tak, aby jejich zranění odpovídala realitě. Jednalo se o studenty chebské zdravotnické školy, kteří u sebe zároveň měli kartu s informacemi pro záchranáře o svých základních životních funkcích.

Cvičení bylo ukončeno v odpoledních hodinách společným vyhodnocením. Pro posádky ZZS KVK bylo velmi přínosné a potvrdilo jejich schopnost řešit mimořádné události z velkým množstvím zraněných případně usmrcených osob, a rovněž schopnost bezproblémové spolupráce napříč složkami IZS.


plyšák Kryštůfek