Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje > Aktuality > Stanovisko ZZS KVK k zásahům u domácích porodů

Stanovisko ZZS KVK k zásahům u domácích porodů



Datum konání:
22.11.2016
S ohledem na probíhající velmi vzrušenou diskuzi na téma plánovaných domácích porodů vydáváme toto stanovisko:
 
Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje nedisponuje týmem zkušených porodníků. Vznik komplikací domácího porodu je vždy možný a záchranná služba je volána až k těmto komplikacím, které porodní asistentka již nezvládá řešit. Komplikace domácího porodu mohou být stoprocentně, lege artis a nerozporovatelně ošetřeny jen ve zdravotnickém zařízení akutní lůžkové péče s porodnickým a neonatologickým zázemím.
 
 
Úlohou zdravotníka záchranné služby není v tomto případě přijímat rizika, ale dodržet doporučené odborné postupy při porodu a řešení jeho komplikací. Transport rodičky a dítěte do zdravotnického zařízení, je našim zdravotníkům doporučován, právě s ohledem na to, že jsme voláni kvůli komplikacím nevyřešitelným porodní asistentkou.
 
Je li volána zdravotnická záchranná služba na místo k zásahu u domácího porodu, pravděpodobně již k nějaké komplikaci došlo. Zdravotníci výjezdové skupiny záchranné služby jsou tak přivoláni tísňovou výzvou. Zdravotníci záchranné služby pracují na místě zásahu pouze pod vedením vedoucího člena výjezdové skupiny nikoliv porodní asistentky. Lze tedy očekávat, že přijede-li zdravotnická záchranná služba na místo z důvodu komplikace domácího porodu, bude ošetřovat a léčit matku a dítě a s ohledem na své vybavení a kvalifikaci bude trvat na převozu do zdravotnického zařízení. Důvodem je diagnostika důvodu komplikací, kvůli kterým je volána, a které v případě ponechání rodičky a dítěte doma zůstanou neřešeny. Současně lze s pravděpodobností hraničící jistotou tvrdit, že novorozenec, rozený doma s komplikacemi, kvůli kterým není již dostatečná péče porodní asistentky, nebude zcela fyziologický a o to více je důrazně doporučen převoz do zdravotnického zařízení.
 
Závěrem tedy a z důvodů čistě medicínských podložených velmi robustními daty se ztotožňujeme se závěrem této recentní, metodologicky velmi silné vědecké práce (1): "Analýza příčin úmrtí novorozenců zcela konzistentně dokazuje významně vyšší riziko smrti novorozence rozeného doma oproti porodu ve zdravotnickém zařízení. Lékaři, porodní asistentky a další poskytovatelé zdravotní péče mají profesní odpovědnost sdílet tyto informace o klinických benefitech a rizicích těchto různých přístupů klinického managementu porodu." Na základě důkladného studia této problematiky a publikovaných klinických výstupů Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje nedoporučuje rozhodnutí k domácím porodům právě s ohledem na vyšší novorozeneckou úmrtnost.
 
Grünebaum A, McCullough LB, Arabin B et al.: Underlying causes of neonatal deaths in term singleton pregnancies: home births versus hospital births in the United States.J Perinat Med. 2016; doi: 10.1515/jpm-2016-0200
 
 

plyšák Kryštůfek