Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje > Aktuality > DEN LINKY 155 PROBĚHL SYMBOLICKY 15.5., A TO V CELÉ REPUBLICE #den155

DEN LINKY 155 PROBĚHL SYMBOLICKY 15.5., A TO V CELÉ REPUBLICE #den155



Datum konání:
15.5.2017

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského se připojila k celorepublikové akci zdravotnických záchranných služeb a 15.5. proběhl den otevřených dveří ku příležitosti Dne linky 155.  Děkujeme za účast všem, koho zajímalo, jak se zachovat v situaci, kdy bude někdo potřebovat pomoc.

V průměru přibližně každých 15 sekund zazvoní na některém ze zdravotnických operačních středisek Zdravotnické záchranné služby tísňová linka 155 a přibližně každých 30 sekund vyjíždí z jedné z více než 300 výjezdových základen v České republice vozidlo zdravotnické záchranné služby k více než milionu výjezdů za rok. 365 dní v roce, 7 dní v týdnu, 24 hodin denně je zde funkční systém zdravotnické záchranné služby.

Náročnou a záslužnou práci operátorek, operátorů i záchranářů a záchranářek v terénu, bychom chtěli připomenout celostátní společnou akcí  - Dnem linky 155. Věříme, že si zdravotničtí záchranáři připomenutí své práce zaslouží stejně, jako jejich kolegové v integrovaném záchranném systému.

Datum 15. 5. je zvoleno symbolicky, s odkazem na zdravotnickou tísňovou linku 155, která představuje nejdůležitější pojítko mezi těmi, kdo pomoc zdravotníků potřebují a záchranáři, kteří ji poskytují. Jsme totiž na funkčnost našeho systému právem hrdi a právě specializovaná tísňová linka 155 tento systém symbolizuje, když zprostředkuje přímý přístup veřejnosti ke zdravotnickému operátorovi. I díky tomu, že na "druhé straně" tísňové linky jsou zdravotníci - specialisté (což není samozřejmostí ani v řadě mnohem bohatších zemí), jsou výsledky našich záchranných služeb takové, jaké jsou - jedny z nejlepších na světě. Není například náhodou, že (díky propracovanému systému aktivní telefonické asistence) je Česká republika na světové špičce v poskytování laické resuscitace nemocným stiženým náhlou zástavou oběhu, což zcela zásadně zvyšuje naději na záchranu a uzdravení postiženého.

Zdravotnické záchranné služby v České republice jsou zřizovány na základě zákona o Zdravotnické záchranné službě jednotlivými kraji, aby jejich organizace co nejlépe reflektovala regionální specifika při zachování jednotné organizační struktury, materiálně technického a personálního vybavení. Po funkční stránce však tvoří zdravotnické záchranné služby v rámci IZS celek, který hranice krajů nerozlišuje. Hmatatelným důkazem toho tvrzení je nejen každodenní rutinní mezikrajská spolupráce či společná cvičení, ale například i jednotná podpora aplikace "Záchranka", jejíž využití podporují bez výjimky všechny krajské záchranné služby a Česká republika je tak jedním z mála států na světě, která podobný, celostátně jednotný systém pro přesné přivolání pomoci provozuje. I to by mělo demonstrovat společné připomenutí Dne linky 155 všemi zdravotnickými záchrannými službami v ČR.

Rádi bychom vás také informovali o nově vzniklé spolupráci s Nadačním fondem M.E.G Charity, které mají pod svými křídly nejen Karlovarskou, Bratislavskou, Plzeňskou a Pražskou Thomayerovu nemocnici, ale také první a zatím jedinou záchrannou službu a to právě tu naší. Abychom spojili příjemné s užitečným, přinesly s sebou zástupkyně NF M.E.G Charity na akci několik kousků od partnerů nadačního fondu a tak si mohli účastníci udělat radost a koupit věcí za poloviční cenu a ještě přispět dobré věci. Zároveň se také dozvěděli více o celém projektu od samotné zakladatelky Michaely E. G. Maškové.

Foto z akce zde


plyšák Kryštůfek