Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje > Aktuality > Karlovarská záchranka pořídila nového člena vozového parku díky obcím a firmám Sokolovska

Karlovarská záchranka pořídila nového člena vozového parku díky obcím a firmám Sokolovska



Datum konání:
25.9.2013

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje dnes představila nové vozidlo setkávacího systému RV (Rendez-Vous), které se podařilo zakoupit ze sponzorských darů obcí a firem Sokolovska.

Nové vozidlo pro lékaře v oblasti Sokolovska je předvojem aktivit směrem k pořízení nových vozidel v následujících období. Toto vozidlo bylo vysoutěženo celkem za 506.800,- Kč z čehož částkou 421.500,- Kč přispěly obce a firmy Sokolovského okresu a zbývající finanční prostředky přidala Zdravotnická záchranná služba ze svého rozpočtu.

Iniciátorem celé akce byli představitelé města Sokolov, které přispělo jako první částkou čtvrt miliónu korun. Velice bych chtěl tímto všem sponzorům poděkovat„ uvedl ředitel záchranné služby MUDr. Roman Sýkora.

Při současném nedostatku lékařů tento systém umožňuje nasazení jejich menšího počtu do služby při zachování kvality péče, jelikož jeden lékař obslouží v malém vozidle více pacientů“ doplnil MUDr. Robin Šín, lékař záchranné služby, ve svém příspěvku věnovaném systému RV z pohledu lékaře v terénu. Jedná se o moderní systém vyzkoušený především v řadě západoevropských zemí. V České republice je používaný již od roku 1987 a to v Praze. Postupně si nachází cestu do všech krajů našeho státu.

V Karlovarském kraji disponuje zdravotnická záchranná služba pěti lékaři ve vozech Rendez-Vous (RV), což jsou osobní vozidla v tzv. setkávacím systému, a 17 záchranářskými sanitkami. Sanitní vozidla najezdí na základě tísňové výzvy k pacientům ročně přes 1,5 miliónu kilometrů a lze si snadno představit jak často jsou vozy v servisech či na údřžbě. „Životnost vozidla zařazeného do provozu na záchranné službě je maximálně 5 let nebo 250 tis. najetých kilometrů, tato hranice je však stále překračována a časté opravy jsou nevyhnutelné.“ dodává vedoucí autoprovozu záchranky Bc. Novák.

Na spolufinancování vozidla rychlé lékařské pomoci v setkávacím systému Rendez-Vous se podílelo město Sokolov, obce Horní Slavkov, Kraslice, Kynšperk nad Ohří, Březová u Sokolova, Habartov, Bukovany, firma Klas EU s.r.o. a Krufin s.r.o.

Zdravotnická záchranná služba nyní pokračuje v oslovování místních samospráv karlovarského a chebského okresu pro pořízení obdobnou formou některých dalších život zachraňujících přístrojů.


plyšák Kryštůfek