Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje > Aktuality > Karlovarská záchranná služba posílila svůj tým RV vozidel

Karlovarská záchranná služba posílila svůj tým RV vozidel



Datum konání:
6.2.2013

Další posilou kolektivu vozidel setkávacího systému RV (Rendez-Vous) se stal VW Passat combi, který jako všechny ostatní vybraná vozidla ZZS KVK prošel přestavbou a úpravou v rámci zvyšování prvků pasivní bezpečnosti.

Vozidla jsou po kompletním technickém auditu zaměřeném na bezpečnost vybavována pouze homologovanými prvky pasivní bezpečnosti (např. výstražná světla modré barvy, zvukové výstražné zařízení, prismatická retroreflexní fólie v designu Battenburg, bezpečnostní mříž, hasící přístroj apod.).

Dále jsou vozidla vybavena scanovacím zařízením ROADSCAN, resp. „černou skříňkou“ vozidla. „Zařízení zaznamenává dění před vozidlem a v něm, včetně snímání dat o jízdě a jeho polohy. Toto zařízení má za úkol zvýšit právní ochranu řidičů zdravotnické záchranné služby v případě možné dopravní nehody, nebo dopravního incidentu“ vysvětlil provozně technický náměstek  Mgr. David Steindl, DiS.. Zařízení je běžně užíváno složkami Integrovaného záchranné systému (IZS) v zahraničí i v České republice.

Vozidla v RV systému jsou dále dovybavena zdravotnickou zástavbou tvořenou výsuvným modulem „ SORTIMO“, včetně osvětlení a dobíjení zdravotnických přístrojů a nových elektrických rozvodů. Dnes je například samozřejmostí vystřelovací systém elektrického napájení vozidla při otočení klíčkem v zapalování.

Tolik diskutovaný žlutozelený design vozidel Battenburg, podpořený retroreflexní fólií (viditelnost ze všech úhlů v jakoukoliv noční dobu), byl navržen dopravními psychology ve Velké Británii. Ředitel Zdravotnické záchranné služby MUDr. Sýkora k tomu dodává: „výzkumy ukázaly, že lidské oko je ve dne a v noci nejvíce citlivé na žluté a zelené odstíny barev. Podle tohoto bylo vytvořeno značení šachovnice.  Zadní strana bývá opatřena šikmými reflexními pruhy, u nichž se také střídají dvě barvy.“ Battenburské značení se z Velké Británie rozšířilo i do dalších zemí. Využívá se např. v Austrálii, Irsku, Hong Kongu, Švédsku nebo na Novém Zélandu.

Podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví České republiky budou mít zdravotnické záchranné služby v Česku od roku 2013 povinnost využívat zelenožlutou battenburskou šachovnici.


plyšák Kryštůfek