Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje > Aktuality > ZÁCHRANKA S NOVOU VIZÁŽÍ

ZÁCHRANKA S NOVOU VIZÁŽÍ



Datum konání:
27.12.2013
Jedním z úkolů, který se Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje (ZZS KK) v roce 2013 rozhodla realizovat, byla výměna uniforem pro členy výjezdových skupin. Spolu se zavedením systému Rendez-vous, Koroner a vznikem nové základny v Jáchymově byl tento úkol prioritní. Staré uniformy totiž neodpovídaly specifickým požadavkům práce ZZS KK v 21. století a nebyly v souladu s platnou legislativou. Navíc nevyhovovaly z hlediska komfortu a bezpečnosti. Jednalo se zejména o prvky pasivní bezpečnosti, které neodpovídaly požadavkům a staly se otázkou ohrožování života našich zaměstnanců, což se projevovalo při zásazích na silnicích a za snížené viditelnosti. Nové uniformy byly pořízeny všem zaměstnancům, mimo THP, tedy všem členům výjezdových skupin. Po novém roce bude pořízena ještě redukovaná sada pro členy výjezdových skupin, kteří nejsou kmenovými zaměstnanci.
 
A jaké jsou hlavní rozdíly uniforem? Nové uniformy jsou z tmavě modrého materiálu odolného proti vznícení, zašpinění a jsou vyztužené na místech největší námahy, tudíž jsou více odolné proti poškození. Původní červená obyčejná látka tyto vlastnosti neměla. Dalším významným prvkem je červený reflexní high visible materiál, včetně reflexních pruhů, který umožňuje dobrou viditelnost osoby i za nepříznivých podmínek. Další změnou je termoprádlo, které dosud též nebylo používáno. Zejména na základnách, které jsou umístěny v oblastech, kde je bílá zima a teploty hluboko pod bodem mrazu, je termoprádlo nezbytností. Uniformy jsou nyní také správně označeny názvy a logy tak, jak je stanoveno legislativou.
 
Nové oblečení odpovídá všem bezpečnostním normám, i co se týče označení a viditelnosti v terénu. Staré oblečení nesplňovalo hlavně bezpečnostní prvky.
 
„Pro nás nejdůležitějším důvodem výměny uniforem byla určitě bezpečnost našich zaměstnanců. Staré uniformy byly z klasické červené látky s několika reflexními pruhy. Při zásahu pak nebyla viditelnost záchranářů v terénu ideální. Dalším rozhodujícím faktorem byl komfort zaměstnanců, kdy staré uniformy nebyly přizpůsobeny ročním obdobím, respektive letní/zimní oblečení, neměly výztuhy, takže například klečení u zásahu bylo nepříjemné a navíc se látka více poškozovala“.
 
Navržená specifikace oděvů byla nastavena na horní hranici požadavku EN a převyšuje nároky na tepelný komfort v letních a zimních měsících, umožňuje práci v nepříznivých podmínkách v terénu: vysoká viditelnost, ochrana proti vznícení, proti oděru a prořezu, atd.
 
Během dne 23. prosince 2013 bylo všech 208 nových uniforem distribuováno na jednotlivé základny ZZS KK. Set nových uniforem se skládá z kalhot, letní a zimní bundy, flísové bundy, mikiny, košilí, termoprádla a čepice. Pracovní obuví, jak letní, tak zimní byly posádky již vybaveny. Ostatní osobní ochranné pracovní pomůcky jako jsou například rukavice či helma jsou součástí výbavy výjezdového vozu a posádka je má vždy po ruce.

plyšák Kryštůfek